Vinul din struguri este o băutură alcoolică obţinută prin
fermentarea mustului sau a boabelor de struguri.
În
trecut, sub numele de vin se mai înţelegea şi o serie întreaga de
alte băuturi fermentate, ca : berea, cidrul, sucul de fragi. Cu
timpul,însă vinul din viţă de vie a început să capete o noţiune mai
precisă, astfel ca, în prezent, prin acest cuvânt se inţelege numai
produsul obţinut prin fermentaţia mustului de struguri.
5. Fazele de prelucrare a strugurilor :
∙
recoltarea ;
∙
zdrobirea şi presarea boabelor cu maşini speciale pentru a pune
sucul în libertate;
∙
fermentarea alcoolică a mustului, care se efectuează în vase închise
ermetic, prevăzute cu un dop special de fermentare pentru degajarae
CO2 ; fermentaţia durează 2 sau mai multe săptamâni la temperatura
de 20-25°C, timp în care drojdiile se depun la fundul vaselor
datorită eliminării CO2 şi vinul se limpezeşte ; pentru vinurile
roşii şi negre această fermentare a mustului se face împreună cu
pulpa şi cu pieliţele ;
∙
decantarea vinului de pe sedimentul de drojdie se face în alte vase
curate, unde are loc fermentaţia secundară care se produce la o
temperatură de 10-12° C ; fermentaţia secundară durează 2-3 luni,
timp în care se continuuă descompunerea zahărului care a rămas de la
fermentarea anterioară.
Cu
privire la compoziţia chimică, un vin normal trebuie să conţină, în
general, următoarele componente :
1.
alcool, cel puţin 9% în volum ;
2.
extract sec, cel puţin 14g/l, pentru vinuri albe şi cel puţin
17g/l pentru vinurile roşii ;
3.
aciditatea fixă, exprimată în acid sulfuric, trebuie să fie
în proporţie de 4,5 g/l ;
4.
substanţe minerale (cenuşă) , în proporţie de circa 1/10 din
extractul sec ;
5.
aciditatea volatilă, exprimată în acid sulfuric, nu trebuie
să depăşească 1,40 g/l, pentru vinurile albe şi roze şi 1,75 g/l
pentru vinurile roşii.
6.
Prepararea vinului alb
La vinul alb, spre
deosebire de vinul roşu, mustul nu fermentează la un loc cu pieliţa
ci singur. În general se poate spune că prepararea vinului alb se
face nuami din struguri albi, dar sunt şi cazuri cand şi din
strugurii roşii se poate prepara vin alb, cu condiţia ca strugurii
să nu aibă miez colorat.
Strugurii albi, odată culeşi se transportă la cramă, în
coşuri sau ciubere,şi trebuie inventariaţi la prelucrare. Nu se
recomandă a se lăsa
|