10.Vinul
de Târnave

Regiunea viticolă de pe
Târnave este o regiune mult mai mare decât cele arătate până acum ;
ea însumează peste 8000 ha, dar nu toată regiunea este producătoare
de vinuri superioare.
Soiurile principale
care se cultivă în aceste regiuni sunt : Fetească Albă, Rieslingul
Italian, Rulenderul (pinot gris), Traminerul, Sauvignonul şi
Muscatul Ottonel. În anii în care condiţiile atmosferice sunt
favorabile, aceste soiuri ajung la supramaturare şi chiar la
stafidiere, dând vinuri excelente, dulcege, iar în unele cazuri,
chiar vinuri dulci, licoroase.
Vinurile de Târnave,
bine echilibrate, se caracterizează printr-un aspect auriu,
limpizitate bunâ, târie alcoolicâ 14-16° volumetrice,gust placut şî
o fineţe rară.
11. Vinuri de Pietroasa
Centrul viticol de la Piertoasa face parte din regiunea
viticolă Dealul Mare şi se află situat la poalele muntelui Istriţa.
Terenul ocupat de ei este unul calcaros, cu mai mult prundiş adus de
torente, iar subsolul argilo-pietros, compact şi impermeabil.
Soiurile cele mai de seama, din care se obţin vinuri dulcegi
sunt: Grasă de Cotnari, Tămâioasă Romanească şi Rieslingul italian.
În anii când condiţiile climatice sunt favorabile, strugurii ajung
la supracoacere şi chiar la stafidarea parţială.
Culesul strugurilor stafidaţi se face mai tarziu, prin luna
octombrie,alegandu-se boabele stricate. Strugurii culeşi se
desbrobonesc cu mâinile şi se zdrobesc cu zdrobitorul deasupra
linului, unde se scurg de mustul răvac. Strugurii tămaioşi se
strivesc direct deasupra zăcătorilor, unde mustul cu boştina se ţin
la un loc 2-3 zile, pentru extragerea aromei de pieleniţa.
Mustul obţinut se ţine în butoaie, aducându-i-se drojdii
selecţionate şi se fermentează la o temperatură scăzută de 16-18° C
timp de câteva săptamâni. După terminarea fermentaţiei şi sub
influinenţa primelor îngheţuri, vinul se trage în alte butoaie, în
pivnţa, unde i se dau îngrijirile curente.
Vinurile de Pietroasa se caracterizează printr-o tărie
alcoolică de 14-15° volumetrice, printr-o dulceaţă uşoară şi
printr-un buchet foarte pronunţat, amintind de piersica bine coaptă.
|