1. Manual Studiul
Calităţii şi Produselor clasa a IX a
Autori : Tănţică
Petre, Gabriela Iordache
Editura : Niculescu
Anul 2001
2. Manual Studiul
Calităţii şi Produselor clasa a IX a
Autori : Rodica
Pamfilie, Marieta Olaru, Anca Purcarea,Carmen Păunescu,Teodor Mihai
Negrea
Editura :Editura Economica
Anul 2003
3. . Manual
Studiul Calităţii şi Produselor clasa a X a
Autori: Tanţică Petru
Editura:Niculescu
Anul
2002
4.Tehnologia
Comearcilizării Mărfurilor clasele a X a şi a XI a
Autori : Constantin Tudose , Ana Lucia Ristea, Petre Şerban,
Vasile Dinu.
Editura : Didactică şi Pedagogică
Anul :
2000
|
12. Vinul de Cotnari
Regiune viticolă Cotnari
este situată la nord de Iaşi, in apropierea oraşului Hârlău.
Regiune viticolă are
caracterul de coline, cu un teren argilo-mărnos şi nu însumează
decât căteva sute de hectare.
Soiul principal, din care se prepară acest vin este Grasa de
Cotnari. În anumiţi ani, când condiţiile climatice sunt prielnice,
strugurii se acoperă cu mucegaiul nobil (Botrytis cinerea) şi se
stafidesc. Culesul strugurilor se face cât mai târziu, prin
octombrie.
Strugurii culeşi se asortează, alegând boabele stricate şi cele
verzi. Apoi se trec prin zdrobitori şi se presează cu prese mai mult
late, decât înalte, aafânând boştina de 2-3 ori. Boştina( tescovina)
rezultată se întrebuinţează la fabricarea rachiului.
Mustul obţinut conţine circa 30% zahăr, iar vinul rezultat
are o tărie alcoolică de 14-15 ° volumetrice şi o dulceată rămasă de
circa 5%. După caracterele sale, vinul de cotnari se aseamănă mult
cu vinul de Tokai, având un aspect uleios, culoare ruginie-verzuie,
cu gust dulceag, plăcut şi buchet specific de miez de nucă verde.
|
12 |
Previous
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 |
Copyright of B|lnD&Dinca |
|