Cap II. Băuturile alcoolice
II.1.
Compoziţia şi
valoarea alimentară
Băuturile alcoolice sunt produse prin fermentarea alcoolică a
glucidelor din materii prime vegetale ( fructe , cereale, cartofi
etc.) cu ajutorul drojdiilor.
O bună parte din băuturile alcoolice au compoziţia chimică
complexă, īnsă substanţa caracteristică cu efect rapid asupra
organismului este alcoolul etilic.
Băuturile alcoolice slabe, consumate in cantităţī moderate
se asimilează īn scurt timp după ingerare, stimulează secreţiile
gastrice, facilitānd astfel digestia.
Datorită oxidării rapide īn organism (un gram de alcool
dezvolta 7 calorii) şi prin stimularea acţiunii vasodilatoare a
capilarelor periferice se creează impresia īncălzirii organismului
şi a creşterii rezistenţei la frig.
De luat īn seamă
sunt şi efectele asupra activităţii nervoase superioare şi a stării
afective. Īn cantităţi mici alcoolul stimulează procesele de
exicitaţie, o stare bună de dispoziţie si optimism ; senzaţia de
oboseală este mascată datorită efectului narcotic al alcoolului.
Dacă concentraţia alcoolului īn sānge depăşeşte 0,05 sau 0,1g% se
pierde controlul conştient asupra acţiunilor, apar tulbulări īn
coordonarea mişcărilor, vorbirea devine devine incorectă, mersul
dificil.La adolescenţi şi copii
starea de ebrietate apare la concentraţii mai de reduse de alcool īn
sānge.
Intoxicaţia cu alcool se numeşte alcoolism şi este oi
boală cu consecinţe sociale şi economice foarte grave.
Alcoolicii, īn proporţii de 50-70% fac gastrită, absorbţia
substanţelor nutritive devine insuficient.
Alcoolul este un duşman si al ficatului, deoarece oxidarea
alcolului se face la ficat, şi cu timpul poate apărea ciroză
alcoolică. Intoxicaţia cronică afectează sistemul nervos al celor
abişnuiţi să consume alcool īn cantităţi excesive : memoria slăbeşte
precum şi capacitatea de muncă. Copii din familiile de alcoolici se
nasc cu deficienţe fizice şi mentale, de regulă handicapaţi.
Efectele negative ale consumului abuziv de alcool şi mai
grave cu cāt acest viciu se instalează de la o varstă mai timpurie.
|