Sortimentul de bere
Caracteristici |
Blondă |
Blondă specială |
Brună specială |
Porter |
Alcool etilic % |
3,3 |
3,8 |
4 |
5,4 |
Extract primitiv % |
1,2 |
12,5 |
16 |
20 |
1)
Clasificarea
berii
Din punct de
vedere al conţinutului de alcool, berea se clasifică în:
-
fară alcool;
-
slab alcoolizată: 0,5-1,5% vol;
-
obişnuită: 3, 4, 5% vol;
-
bere cu peste 4,5% vol.
3) Compozitia chimică:
este complexă şi variabilă în funcţie de tip şi sortiment.
Principalele substanţe ale berii sunt: alcoolul etilic ( 6-7% vol),
dextrine, azot solubil, substanţe amare, tanante, minerale ( potasiu,
magneziu, fier, sodiu, sulf), vitamine hidrosolubile (B1, B2 si C)
şi acizi organici.
Concentraţia alcoolică
este redusă ( 0,8-6º ), iar gustul inţepător este dat de conţinutul
de bioxid de carbon: 0,35- 0,45%.
Caracteristici organoleptice
Aspect |
Lichid limpede,
fără sedimente sau impurităţi |
Miros |
Caracteristic
fiecărui tip, plăcut, fără miros străin, cu aromă de hamei |
Gust |
Caracteristic,
amărui, plăcut |
Spuma |
Compactă şi
persistentă |
4) Defectele berii:
Berea poate avea anumite
caracteristici pentru care nu este recomandată consumarea ei, cum ar
fi: tulburarea, acrirea sau întinderea.
|