Tulburarea
este provocată de fermentaţia incompletă ce favorizează înmulţirea
drojdiilor. Deasemenea, acest defect poate surveni şi în urma
infestării berii cu drojdii sălbatice care schimbă gustul facând
produsul neconsumabil.
Acrirea este
produsă de bacteriile acetice, bera cu o aciditate mai mare de 0,2%
fată de cotele admise fiind considerată rebut.
Intinderea
este cauzată de o serie de
microorganisme existente în vasele şi utilajele nedezinfectate
corespunzător.
5)
Ambalarea
şi depozitarea:
Berea se
ambalează în sticle colorate de 500 ml, 300 ml, de plastic de 2000
ml şi în doze de aluminiu.
Sticla deţine o
pondere importantă în sectorul ambalajelor datorită unor avantaje pe
care le prezintă: oferă bună protecţie( bariera de gaz, lichide ),
prezintă stabilitate ridicată faţă de alcali şi acizi, este un
material igienic, uşor de spălat care suportă sterilizarea, nu are
miros, nu modifică gustul alimentelor, are o bună rezistenţă la
presiuni interne ridicate, duritate ridicată, nu este un mediu
prielnic pentru dezvoltarea microorganismelor ; este un material
reciclabil.
Fiind ambalată în sticle
colorate, berea este ferită astfel de radiaţiile ultraviolete care-i
pot modifica anumite caracteristici fizico- chimice şi, implicit
calitatea.
Tinerii preferă în special
berea comercializată in recipiente de aluminiu, deoarece este un
ambalaj mai comod si modern şi este mai usor în raport cu sticla.
Berea ambalată in sticle
este păstrată în navete de 20 de produse la locuri ferite de lumină,
la o temperatură constantă ( nu trebuie sa sufere variaţii bruşte de
temperatură ) în spaţii răcoroase si întunecoase.
Stabilitatea berii la
pastrare poate fi mică ( la berea nepasteurizată) şi mare (la cea
pasteurizată ).
Termenul de garanţie
este de 60 de zile pentru berea pasteurizată, la temperatura de
refrigerare, şi de 12 zile pentru cea nepasteurizată, la temperatura
de refrigerare ( 0-4șC ).
6)
Etichetarea:
Se menţioneaza:
denumirea produsului, tipul si numele producătorului, date de
identificare a unităţii fabricante, marca de întreprindere,
concentraţia mustului primitiv, volumul alcoolului, denumirea
ingredientelor şi volumul acestora, data fabricaţiei, temperatura de
păstrare şi termenul de valabilitate.
|