cianhidric din
băuturile obţinute din borhoturi de fructe cu samburi de exemplu
cireşe, vişine, caise ; conţinutul de alcool metilic, de alcooli
superiori, conţinutul în aldehide si acizi.
1)
Termene
de garanţie:
pentru rachiurile naturale termenul este de 7 luni; pentru cele
industriale de 4 luni, iar pentru lichioruri 6 luni.
2)
Depozitarea:
produsele se depozitează in spaţii curate, echipate cu un sistem de
ventilaţie corespunzator, ferite de surse de caldură deoarece sunt
inflamabile, la temperaturi moderate.
3)
Ambalarea:
se face în sticle transparente de 500, 750, 1000 ml şi în sticle de
plastic 200 si 500 ml.
6) Etichetarea:
se menţioneaza: denumirea şi tipul produsului, numele producătorului,
adresa, data fabricaţiei , tăria şi volumul alcoolic.
II.5. BEREA
Dintre băuturile slab
alcoolice, cea mai mare importanţa comercială o are berea care
cuprinde o gamă sortimentală largă de bauturi preparate pe bază de
apă potabilă, malţ, hamei şi drojdii, prin fermentaţia alcoolică a
mustului de malţ.
1)
Procesul
de obţinere:
Hameiul este planta ale cărei flori dau berii gustul amărui,
aroma şi limpezimea. Apa folosită în procesul de fabricatţe are o
mare influenţă asupra calităţii berii trebuind să îndeplinească o
serie de condiţii de puritate şi duritate ( scăzută).
Categoria de bere este dată de tipul de malţ folosit. Malţul se
obţine din boabe incolţite de orz şi se disting 3 tipuri: malţ
blond( uscat), brun(prăjit la 150º C ) şi negru( prăjit la 170 …200º
C). Mustul de bere suferă o dubla fermentaţie alcoolică: primară, la
temperaturi joase, durează 5-6 zile, este tumultuoasă şi deschisă.
Acum se produce cea mai mare cantitate de alcool; fermentaţia
secundară se realizează în tancuri închise, sub presiune, la
temperaturi de 0-3º C, timp de 3 luni; băutura acumulează puţin
alcool etilic, se impregnează puternic cu dioxid de carbon care se
dizolvă în bere. Respectarea duratei de fermentaţie secundară are o
mare influenţă asupra calităţii berii.
Din
punct de vedere al concentraţiei mustului primitiv, berea blondă se
fabrică în 5 tipuri ( 12% Ep, 12,5%, 13%, 14%, 17%) iar cea brună în
3 feluri: obişnuită cu 12% sau 13% Ep, specială16% şi bere Porter cu
20% Ep.
|