Ginul
se obţine prin distilarea musturilor fermentate din diferite cereale
şi a malţului aromatizat cu fructe de ienupar sau uleiuri volatile
ale acestora. Are o concentraţie alcoolică de 40…50% vol. alcool; se
fabrică în Germania, Franţa, Olanda, Ungaria şi Austria.
Din subprodusele rezultate
la vinificaţie, respectiv din tescovina fermentată şi din drojdie
prin distilare se obţine rachiul de tescovină şi cel de drojdie care
se fabrică la diferite concentraţii alcoolice.
2)
Rachiurile industriale:
Sunt băuturi preparate din
spirt rafinat, diluat cu apă la care se adaugă esenţe sau extracte
de plante.
Gama sortimentală:
rachiuri simple, aromate si lichioruri.
Rachiurile simple
se obţin prin
diluarea alcoolului rafinat până la o concentraţie de 35…45% alcool
şi macerare (învechire), periode de timp proprii fiecărui sortiment.
Nu conţine nici o substanţă nutritivă, ci numai alcool fiind băuturi
dure, cu efecte negative asupra sănăţii.
Sortimentul cuprinde: Rachiu alb,
alb superior, vodcă 36°,
specială 40°, albă 42° şi extra 45°.
Rachiurile aromate:
la fabricarea lor se adaugă arome sintetice sau extracte de fructe,
iar la unele sortimente, anumite cantităţi de zahăr, fapt ce le
deosebeste de rachiurile simple.
Sortiment:
- rom ( adaos de esenţă de rom si zahăr caramelizat);
- rachiu
de chimion, portocale, vişine, brad;
- gin (
adaos de macerat de ienupar). Se prepară din spirt rafinat de plante
şi fructe de ienupar si zahăr 0,5%. Au o tărie de 32-45°, limpede,
incolor, cu aromă de raşinoase.
Lichiorurile:
Sunt băuturi alcoolice tari cu un conţinut de alcool cuprins între
20-45% îndulcite cu 8…45% zahăr, colorate şi aromatizate cu esenţe
macerate sau infuzii de fructe sau plante.
Sortiment:
extra, superioare, specialităţi şi creme.
Caracteristici
fizico-chimice ale rachiurilor naturale şi industriale:
-
conţinutul
de alcool se exprimă în procente şi este strict normat pentru
fiecare produs în parte;
-
conţinutul
de zahăr pentru lichioruri;
-
conţinutul de impurităţi organice.
Conţinutul de impurităţi organice accentuează toxicitatea
băuturilor alcoolice fiind strict limitate prin norme sanitare:
conţinutul de acid
|