II.4. RACHIURILE
NATURALE SI INDUSTRIALE
Sunt băuturi alcoolice
tari cu un conţinut ridicat de alcool, intre 24-25 % vol si cuprind
rachiurile naturale şi industriale, îndulcite aromatizate şi
speciale.
1)
Rachiurile naturale:
Se obţin prin distilarea
borhoturilor şi a sucurilor de fructe, a sucurilor din plante, a
unor plamezi din cereale fermentate alcoolic, a vinului sau a unor
subproduse de la vinificaţie: drojdia si tescovina.
Sortimentul:
este alcătuit din : ţuica de prune, rachiul de mere, pere,
cireşe,vişine, caise , coniac, whisky, rom şi gin.
Ţuica de prune
se fabrică prin
distilarea borhotului fermentat al diferitelor soiuri de prune,
având o concentraţie 24-50% vol.
Coniacul
se obţine prin învechirea
distilatului de vin în butoaie de stejar timp de 4-6 ani şi diluarea
lui cu apă distilată sau zeamă aromatică. Culoarea galben - aurie a
coniacului este dată de oxidarea taninului din daoagele butoiului.
Are o concentraţie alcoolică între 36-45% vol, buchet şi gust
specifice datorate unui complex armonios de compuşi în mare parte
formaţi în procesul de învechire.
La randul lor se împart
in: VSOP (Very Superior Old Product), cu o vechime de peste 30 de
ani ; VSO, mai mare de 25 de ani si VO, vechi fără a se preciza însa
anul.
Băuturile
alcoolice naturale din cereale se fabrică mai mult în Vest prin
distilarea plamezilor fermentate ( din ovăz, orz, grâu, secară) şi
învechirea distilatelor. Cele mai cunoscute sunt: whisky, ginul si
romul.
Whisky:
este originar din Irlanda. Compoziţia amestecului de cereale este
foarte variată: orz, ovăz, grâu, secară, malţ de ovăz şi chiar
porumb. Învechirea se face în general în butoaie de stejar ai căror
pereţi interiori sunt arşi înainte pentru a obţine mai uşor gustul
caracteristic. Are o concentraţie alcoolică de 40-45% vol.
Romul
este un rachiu natural ce se produce prin distilarea melasei de la
trestia de zahar la care se adaugă plante aromatice. Distilatul, cu
o concentraţie alc. de 80-88% este corectat pentru culoare cu
caramel, este învechit 3, 5, 7 ani în vase de stejar după care se
aduce la 40...45% vol. alcool. Este binecunoscut romul de Jamaica,
Martinica si Cuba.
|